HomeKoolhydraatarme receptenLekker zelf energierepen maken met kokos en chocolade

Lekker zelf energierepen maken met kokos en chocolade

Wat is lekkerder en gezonder dan zelf energierepen maken? In slechts 25 minuten maak je tien heerlijke repen met kokos, abrikozen en chocola! Zo heb je dagenlang een gezond tussendoortje!

Zelf energierepen maken: wat zit erin?

Voor tien energierepen met kokos, abrikozen en chocola heb je de volgende ingrediënten nodig, en daarnaast nog een keukenmachine en bakpapier:

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram gemalen kokos
  • 100 gram yoghurt
  • 50 gram extra pure chocolade
  • 2 eetlepels cacaopoeder

Gebruik als yoghurt Griekse yoghurt, want dit bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt. Eiwitten geven je langer een verzadigd gevoel, en dat is net wat je nodig hebt als je trek heb in een tussendoortje. Volg je een lactosevrij dieet? Gebruik dan bijvoorbeeld zuivelvrije kokosyoghurt.

Extra pure chocolade is chocolade met meer dan 80 procent cacaobestanddelen. Let op dat er geen geraffineerde suiker in de chocola zit. Dit laat je bloedsuikerspiegel sterk stijgen en dalen en dat is niet gezond. Kies bij voorkeur voor chocola die ongezoet is, of die gezoet is met ruwe rietsuiker, stevia of een andere natuurlijke suiker.

Je kunt je energiereep nog gezonder maken door rauwe cacaopoeder te gebruiken. Dit bevat nog alle gezonde vitamines en mineralen die in cacaobonen zitten. Denk aan vitamine C, magnesium, ijzer, zink en chroom. Gewone cacaopoeder is verhit en bevat deze gezonde stoffen daarom niet.

Zelf energierepen maken: zo doe je het

Zelf energierepen maken doe je door allereerst de abrikozen in stukjes te snijden en ze in een keukenmachine te doen. Daarna voeg je de gemalen kokos, cacao en Griekse yoghurt toe en meng je alles tot een gladde massa. Nu is de basis voor je energiereep klaar.

Zo maak je de repen

Om repen te maken, schep je de basis voor je reep op een stuk bakpapier en vorm je een rechthoek van 25 cm lang, 7,5 cm breed en 1,5 cm hoog. Snijd deze rechthoek in repen van 7,5 cm lang en 2,5 cm breed. Als het goed is, heb je er tien. Laat de repen 4-5 uur in de open lucht staan om te drogen. Om ze nog lekkerder te maken, schenk je er daarna gesmolten chocola overheen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Zelf energierepen maken: lekker met chocola!

Je zelfgemaakte energierepen worden extra lekker als je ze versiert met een laagje chocolade. Hiervoor heb je gesmolten chocola nodig. Om de chocola te smelten, breek je een reep boven een kom in stukken en zet je deze op een pannetje kokend water. Zodra de chocola begint te smelten, begin je te roeren en blijf je roeren tot de chocola helemaal gesmolten is. Dan kun je er met dezelfde lepel sliertjes van vormen over je energierepen. Laat de chocola stevig worden en smullen maar!

Hoe lang bewaren?

Nadat je zelf energierepen hebt gemaakt, kun je ze in een goed afgesloten koelkastdoos ongeveer 4-5 dagen bewaren. In de koelkast blijven ze nog langer goed. Zo geniet je dagenlang van een gezond tussendoortje!

Dit recept komt uit Bites!, mijn boek met 75 lekkere en gezonde tussendoortjes. Ook Bites! ontvangen? Bestel het hier of schrijf je in en ontvang 7 gratis recepten voor gezonde snacks.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair