Gezondheidsclaims zie je bijna op ieder product. Op de verpakking van brood of fruitsap staat bijvoorbeeld dat het gemaakt is van volkoren granen of vers fruit. Snoep bevat steeds vaker 100 procent natuurlijke kleurstoffen en steeds meer producten zijn suikervrij. Maar maken deze claims producten ook echt gezonder? Let op deze (verwarrende) gezondheidsclaims:
100 procent natuurlijk
Gezondheidsclaims die je veel tegenkomt, gaan over de natuurlijkheid van voedingsmiddelen. Op de verpakking zie je dan bijvoorbeeld staan dat er alleen natuurlijke kleur-, geur- of smaakstoffen in het product zitten. Of dat het voedingsmiddel geen synthetische stoffen bevat. Maar dat betekent niet dat zo’n product vol zit met suiker of zout. De gezondheidsclaim ‘natuurlijk’ kun je namelijk ruim nemen. Zout komt tenslotte ook uit de natuur en suiker komt onder andere van suikerbieten, suikerriet of mais. Een ‘natuurlijk product’ kan dus gewoon glucose-fructosestroop bevatten en dat is minder gezond voor je.
Meergranen
Meergranen is één van die verwarrende gezondheidsclaims als het gaat om brood, crackers en beschuit. Met als ‘gemaakt van volkoren granen’ trouwens. Beide gezondheidsclaims willen alleen maar zeggen dat een product gemaakt is van graan. Niet dat het volkoren granen bevat.
Zonder toegevoegde suiker
Gezondheidsclaims gaan vaak over suiker en vet. Producten zonder toegevoegde suiker kunnen echter nog altijd suiker of suikervervangers bevatten. Zo kan er bijvoorbeeld maltodextrine of sucralose zijn toegevoegd voor een zoete smaak. Net als suiker hebben zoetstoffen soms ook invloed op je bloedssuikerspiegel en daarmee op je gezondheid en gewicht.
Suikervrij
Suikervrij is nog zo’n verwarrende gezondheidsclaim. Want hoewel er in suikervrije producten geen suiker zit, bevatten ze vaak wel suikeralcoholen. Denk aan sorbitol of xylitol. Deze leveren wel minder calorieën, maar echt caloriearm zijn ze niet. Als het om calorieën gaat, dan zouden alleen caloriearme suikervervangers ‒ zoals stevia ‒ deze gezondheidsclaim mogen dragen.
Geen transvet
Gezondheidsclaims over vetten gaan vaak over de afwezigheid van transvetten. Toch kunnen producten die geen transvet zouden bevatten, nog altijd 0,5 gram transvet per portie leveren. Kijk goed in de ingrediëntenlijst of je gehydrogeneerde olie of gehard plantaardig vet ziet staan. Is dat het geval, dan bevat het product nog altijd transvetten.
Vetvrij
Gezondheidsclaims die zeggen dat een product vetvrij is, zeggen vaak niets over het aantal calorieën in dat product. Vetvrije producten bevatten misschien geen vet, maar zitten vaak boordevol toegevoegde suikers. Dat maakt vetvrije voedingsmiddelen vaak net zulke caloriebommen als vetrijke voedingsmiddelen. Check de ingrediëntenlijst op het etiket dus om te zien of een product in plaats van vet veel suiker bevat.
Light
Bekende gezondheidsclaims op frisdranken en chips lijken de garantie te geven dat je minder calorieën binnenkrijgt. Lightproducten bevatten misschien minder suiker of vet, maar leveren vaak nog behoorlijk wat calorieën. Check dus altijd het etiket om te zien of een light product ook daadwerkelijk minder calorieën bevat.
Glutenvrij
Glutenvrij is één van die gezondheidsclaims die verwarrend is voor mensen zonder een intolerantie of allergie voor gluten. Het kan namelijk lijken of glutenvrije producten gezonder zijn dan voedingsmiddelen die gluten bevatten. Glutenvrije producten leveren echter minder vezels en zijn dus juist minder gezond voor mensen geen glutenvrij dieet nodig hebben.
Gemaakt van vers fruit
Gezondheidsclaims die zelfs misleidend zijn, gaan over de aanwezigheid van fruit in voedingsmiddelen. Ook al bevat een product slechts 2 procent fruit, dan nog mag een fabrikant op het etiket zetten dat het vers fruit bevat. Daardoor lijkt het gezond. Het aandeel suiker is vaak echter vele malen groter. Zie je deze claim op het etiket, wees dan alert.