Je hoort vaak dat het belangrijk is goed te ontbijten. Een goed ontbijt brengt je bloedsuiker weer op peil zodat je energiek aan de dag kunt beginnen. Het levert de nodige voedingsstoffen voor allerlei belangrijke lichaamsfuncties en zou daarnaast ook nog eens helpen het hongergevoel of de bekende dip in de middag tegen te gaan.
Het traditionele ontbijtje bestaat voor veel mensen uit een boterham met daarbij wat thee of koffie. Maar wat als je ’s ochtends echt geen hap brood door je keel kan krijgen? Dan hoef je je ontbijt heus niet over te slaan: je kunt heel makkelijk lekker ontbijten zonder brood. Met deze tips lukt het ook jou ongetwijfeld om van ontbijten weer een gewoonte te maken.

Ontbijten zonder brood: Tip 1

Voor heel veel mensen die er niet van houden zwaar te ontbijten zijn ze de ideale oplossing: smoothies. En het feit dat ze vloeibaar zijn, betekent niet dat je er geen complete maaltijd aan hebt! Met bijvoorbeeld magere kwark, havermout en fruit maak je een ontbijt dat zelfs nog gezonder is dan de standaard boterham.
Een paar lekkere combinaties zijn:
– Een avocado gemixt met (soja)melk en eventueel wat suiker, zoetstof of agavesiroop voor een smoothie die in veel warme landen erg populair is. Voeg eventueel wat havermoutvlokken en wat dadels of rozijnen toe.
– Magere kwark met een handje havermoutvlokken, een rijpe banaan en een snufje kaneel.
– Blokjes (gekookte) pompoen met een scheut kokosroom,  een zoetmiddel naar keuze en een beetje citroensap.

Ontbijten zonder brood: Tip 2

Als je gaat ontbijten, hoef je je niets aan te trekken van conventies. Passen de typische ontbijten met brood niet bij je? Haal je ook je neus op voor het Engelse ontbijt? En pas je ook voor smoothies of sappen? Dat is helemaal geen probleem. Ontbijten kan gewoon zoals jij dat zelf wil: het draait tenslotte om de voedingsstoffen die erin zitten.
Ontbijten doe je dus net zo goed met een maaltijdsalade, een gezond dessert of zelfs met restjes van de avondmaaltijd. Ga voor een ontbijt waarin het accent ligt op koolhydraten en eiwitten en kies dan gewoon iets wat jij ’s ochtends graag lust.

Ontbijten zonder brood: Tip 3

Blijft het een probleem te ontbijten voor je? Krijg je zelfs een smoothie niet voor elkaar zo vroeg op de ochtend? Zorg dan gewoon dat je in ieder geval iets drinkt waar je lichaam alvast iets aan heeft. Drink je koffie of thee mét flink wat (soja)melk bijvoorbeeld, en schroom niet er een beetje suiker aan toe te voegen. Of pak een glaasje yoghurtdrank of wat fruitsap. En plan je echte ontbijt gewoon iets later, maar wel ruim voor de lunch. Het is echt geen ramp als je ’s ochtend, net uit bed, niet meteen een hele maaltijd weg kan werken.
Alle voordelen van dat ontbijten gaan heus niet verloren als je je echte ontbijt een uurtje later nuttigt. Let er alleen op dat je niet het hele ontbijt overslaat omdat je het idee hebt dat je wel tot de lunch kan wachten.