Romige pompoensoep met kokosmelk en gember

pompoen

Wat is oranje, enorm, veelzijdig en bevat relatief weinig koolhydraten? De pompoen natuurlijk! Tijdens de koudere maanden zet ik regelmatig een grote pan van deze romige pompoensoep op tafel. Je kunt de soep ook eenvoudig invriezen zodat je altijd een gezonde lunch of licht diner voorhanden hebt.

Romige pompoensoep

Wist je dat pompoen, net zo als wortels, heel veel vitamine A bevat. Deze vetoplosbare vitamine houdt je gezichtsvermogen in topconditie. Daarnaast bevat pompoen gezonde vezels die helpen bij de toiletgang. Als je een ketodieet volgt weet je wat ik bedoel ­čśë

Ook voor de heren onder ons

Pompoenpitten worden van oudsher ingezet om een vergrote prostaat te genezen. Dat zit zo: de pitten zijn rijk aan zink, van dit mineraal krijgen veel mensen te weinig binnen. Zink wordt in verband gebracht met een gezonde prostaat. Daarnaast remmen pompoenpitten een enzym, dat het mannelijk hormoon testosteron omzet in een hormoon, dat de prostaat laat groeien.

Het voordeel van pompoensoep maken is dat je enorm veel pitten over houdt. Het roosteren ervan is een prima klusje voor een zondagmiddag. Je maakt hiervoor de pitten schoon onder de kraan. Vul vervolgens een grote kom met water en voeg er zoveel zeezout aan toe tot het water verzadigd is. Laat de pompoenpitten zo’n acht uur in het zoute water weken.

Romige pompoensoep

Nu kan het roosteren beginnen. Verwarm de over op 180 graden. Dep de pitten droog met keukenpapier en kruid ze naar smaak. Spreid de pompoenpitten uit over een bakplaat en schuif ze de oven in. Bak gedurende 20 minuten en hussel ze elke 5 minuten even door elkaar.

Zo dat was een bonusrecept. Nu door naar het ├ęchte recept: romige pompoensoep!

Informatie recept

Wanneer
Lunch en diner

Bereidingstijd
30 minuten

Portie
8 porties

Aantal gram koolhydraten
9 gram per portie

Ingredi├źnten ÔÇô Hoeveelheid

2el boter
1 middelgrote ui (rood of wit)
1 kilo pompoen (in blokjes)
1.5 liter groente- of kippenbouillon
2tl zeezout
125ml kokosmelk
2cm fijngesneden gember
1tl kerriepoeder

Bereiding romige pompoensoep

1- Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg de ui toe. Bak tot de ui glazig is geworden.

2- Voeg het kerriepoeder, de gember en het zout toe. Roer even door totdat de kruiden beginnen te geuren. Voeg vervolgens de pompoenblokjes en de bouillon toe.

3- Laat de soep zo’n 20 minuten zachtjes koken. Als de pompoen zacht geworden is kun je de soep pureren met een staafmixer of in de blender.

4- Als de soep glad gepureerd is kun je de kokosmelk toevoegen. Verwarm de soep nog 5 minuutjes door totdat hij goed warm is.

5- Serveer de soep in voorverwarmde borden en versier eventueel met koriander of peterselie.

We hebben meer oranje soepen in onze uitgebreide receptendatabase staan! Probeer ook eens deze wortelsoep met geitenkaas. Eet smakelijk!

 

Geef een antwoord