Knapperige appel, selderij en nootjes. Deze klassieke Waldorfsalade is perfect voor een zomerse picknick of barbecue! De Waldorfsalade is ruim 100 jaar geleden ontstaan in het Waldorf-Astoria hotel in New York. Vandaag de dag word de salade vaak wat rijker gemaakt door er ingrediënten zoals kip, blauwe kaas of vis toe te voegen. Zo maak je van een bijgerecht een voedzame lunch of diner. In dit recept heb ik gekookte kip toegevoegd. Hoewel dat misschien niet helemaal ‘klassiek’ is, smaakt het wel heel erg lekker 🙂
Klassieke Waldorfsalade
Deze simpele salade staat met een zucht op tafel. Ideaal voor warme dagen waarop je echt niet achter het fornuis wil plaatsnemen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je deze salade tot een succes wil maken. Kies ten eerste een knapperige appelsoort zoals granny smith uit. Verder is het belangrijk dat je de ingrediënten fijn genoeg hakt zodat je niet half stikt in een te groot stuk appel of bleekselderij 🙂
De gesneden ingrediënten besprenkel je met een beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan. Zo’n bruin gerande appel ziet er namelijk niet zo fris uit. Daarnaast is het lekker als je de nootjes even in de pan gooit om te roosteren. Maar als het echt heel erg warm is smaken ongeroosterde nootjes ook prima. Je kunt deze klassieke salade simpel houden of een beetje pimpen met dingen die jij lekker vindt! Denk bijvoorbeeld aan: rozijnen, broccoli, witlof of blauwe kaas.
Informatie recept
Wanneer
Lunch of diner
Bereidingstijd
15 minuten
Porties
4
Aantal gram koolhydraten
8
Ingrediënten – Hoeveelheid
Voor de salade
2 appels in kleine blokjes
2el citroensap
klein kopje druiven (in vieren)
6 stengels bleekselderij (in ringetjes)
120g walnoten (evt. geroosterd)
350g gekookte kip
120ml geklopte slagroom
60ml mayonaise
peper en zout naar smaak
Bereiding klassieke Waldorfsalade
1- Doe de appelblokjes in een kom en besprenkel met het citroensap.
2- Voeg de selderij, nootjes, kip en druiven toe aan de appel.
3- In een andere kom meng je de geklopte slagroom met de mayo en een beetje peper en zout.
4- Pak nu een mooie schaal en mix de ingrediënten samen. Je kunt de salade serveren op een mooi slablad of gewoon op een bord. Als het warm is moet je vooral niet te moeilijk doen 😉
Zin in een toetje? Maak dan deze koolhydraatarme lemon bars eens!