HomeKoolhydraatarme receptenKoolhydraatarm dinerWeek van de salade: zomerse salade niçoise

Week van de salade: zomerse salade niçoise

Sinds gisteren is de zomer officieel begonnen. Voor mij is de zomer een heerlijke tijd. Ik beweeg meer, ik eet gezonder en voel me over het algemeen lekkerder in mijn vel zitten dan in de koude maanden van het jaar. Misschien heeft het ook te maken met de lichtere maaltijden die ik nuttig in de zomer. Ik leef zo’n beetje op smoothies en heerlijke gevulde salades. Dit jaar wil ik extra veel salade recepten met jullie delen. In deze eerste week van de salade gaan we van start met een echte klassieker: zomerse niçoise salade!

Klassieke salade niçoise

De klassieke salade niçoise is van oorsprong een Frans gerecht. Het gerecht is genoemd naar de Franse stad Nice waar het volgens de overlevering vandaan komt. Hoewel er in het originele recept aardappeltje worden gebruikt is de salade net zo lekker zonder! Aangezien we hier alleen koolhydraatarme recepten delen heb ik de aardappels vervangen voor artisjokken. Misschien niet echt een logische vervanging maar wel een gezondere 😀

Een salade valt of staat met de versheid van de ingrediënten. Slappe sla hoort niet thuis in een salade. Kies de allerknapperigste kropjes die je kunt vinden. Ook voorgesneden sla is een no go. Hoewel zo’n zakje het gemak dient, is het veel lekkerder om zelf aan de slag te gaan met mes en snijplank. Een kropje sla smaakt veel lekkerder. Verder kun je zelf kiezen of je tonijn uit blik gebruikt of verse tonijn van de visboer.

Informatie recept

Wanneer
Lunch of diner

Bereidingstijd
40 minuten

Porties
4

Aantal gram koolhydraten
6

Ingrediënten – Hoeveelheid

Voor de salade
400g verse tonijn of 4 blikjes
4 trostomaten
250g verse sperzieboontjes (getopt en gekookt)
4 kropjes little gem sla
4 eieren (6 minuten gekookt)
1 blikje ansjovis filet (in dunne reepjes)
1 rode ui (in dunne ringen)
handje olijven

Voor de dressing
100ml goede olijfolie
3el witte of rode wijnazijn
2el mosterd
2el verse peterselie(fijngesneden)
1el verse bieslook (fijngesneden)
peper en zout naar smaak

Bereiding heerlijke Franse salade

1- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een glazen potje. Draai het deksel erop en schudden maar! Zet eventjes apart.

2- Leg de tonijn op een bord. Laat blikjes eerst uitlekken. Giet de dressing over de vis en laat een halfuurtje marineren.

3- Verse tonijnfilets kun je eventjes grillen in de pan of op de barbecue. Tonijn uit blik is gelijk klaar voor gebruik.

4- Pak een mooie schaal en bekleed de bodem met blaadjes sla. Verdeel hierop alle andere ingrediënten voor de salade. Tot slot leg je de vis erop. Versier eventueel met wat takjes bieslook. Eet smakelijk!

Lekker met een koude komkommersoep!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair