Zelf pepernoten maken: net een stukje gezonder

Zelf pepernoten maken: lekker en gezellig!

Je zou het door de zwartepietendiscussies bijna vergeten, maar natuurlijk hoort er niets zó bij Sinterklaas als pepernoten. Het lekkere snoepgoed bestaat al sinds de middeleeuwen en we zijn er ook bijna allemaal mee opgegroeid.
Er wordt soms wat gemopperd dat de pepernoten steeds vroeger in de winkels liggen. Maar we zijn er nu eenmaal gek op en genieten er stiekem vaak al graag van, ruim voordat Sinterklaas in het land is.

Eerst even wat duidelijkheid: pepernoten of kruidnoten?

Wat we vaak pepernoten noemen, zijn eigenlijk ‘kruidnoten’. De klassieke pepernoten zijn de meer op taaitaai lijkende ‘noten’ met de ongelijke vorm. De veel bekendere en populairdere kruidnoten zijn de knapperige, ronde, afgeplatte bolletjes. Voor die pepernoten, of dus eigenlijk kruidnoten, geven we je hier wat informatie en een lekker recept.

Wat zit er in de gewone pepernoten?

Pepernoten zijn dus echt ouderwets snoepgoed. En er zit dan ook flink wat suiker en vet in. De basisingrediënten voor traditionele pepernoten zijn tarwebloem, gist, suiker, boter en speculaaskruiden.

De pepernoten die je in de winkel koopt, bevatten in plaats hiervan of daarbij, ook vaak ingrediënten als glucose-fructosestroop, plantaardige olie, rijsmiddelen en emulgatoren. Als je liever pepernoten eet zonder al die toevoegingen, kun je bij de ambachtelijke bakker terecht. Of je kunt, en dat is natuurlijk helemaal leuk, zelf pepernoten maken!

Zelf pepernoten maken

Pepernoten zelf maken is een heerlijk huiselijk karweitje dat helemaal past bij de gezelligheid van de koude wintermaanden. Samen met de kinderen of lekker voor jezelf.
Zoals we al zeiden bevatten de traditionele pepernoten nu eenmaal suiker en vet, maar met dit recept maak je een wat gezondere variant dan degene die je doorgaans in de winkel koopt.

Voor deze pepernoten heb je nodig:
– 250 gram volkoren tarwemeel
– 100 gram echte boter (koud)
– 75 gram donkere suiker (als je liever geen basterdsuiker gebruikt, kun je ook donkere palmsuiker nemen, of oerzoet)
– 1 tot 2 eetlepels gedroogde stevia (hou je niet zo van de typische steviasmaak in je koffie of thee? Bij deze pepernoten past die smaak juist prima!)
– 6 eetlepels melk of melkvervanger
– 4 gram bakpoeder
– 2 theelepels speculaaskruiden
– een snufje zout

En zo maak je ze:
Begin met het voorverwarmen van je oven op 175 graden. Meng vervolgens eerst alle droge ingrediënten, dus het meel, de suiker, de stevia, het bakpoeder, de kruiden en een snufje zout.
Snij kleine klontjes van de boter (dan gaat het wat sneller). Maak een klein kuiltje in het mengsel van droge ingrediënten en voeg hierin de melk en de koude boter toe. Kneed het geheel tot een stevige, egale massa.
Hier draai je kleine, ronde bolletjes van ongeveer 1,5 of 2 centimeter doorsnee. Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat of een bakplaat bedekt met vetvrij bakpapier. Je hoeft de bolletjes overigens niet helemaal plat te drukken: ze krijgen in de oven vanzelf de typische pepernotenvorm.
De pepernoten bak je in 20 tot 25 minuten gaar.