gezonde leefstijl

Een grote Nederlandse studie laat voor het eerst concreet zien wat een gezonde leefstijl oplevert.

In de Rotterdamse wijk Ommoord is 30 jaar lang van duizenden inwoners bijgehouden hoe ze leven, werken, eten en bewegen en welke ziekten ze krijgen. Wat blijkt? Mensen die niet roken, geen overgewicht en geen hoge bloeddruk hebben leven gemiddeld zes jaar langer dan mensen mét deze drie risicofactoren. Bovendien zijn mensen die ongezond leven langer ziek tijdens hun leven.

Risicofactoren

De invloed van deze drie risicofactoren (roken, overgewicht en bloeddruk) op zes chronische levensbedreigende ziekten zijn berekend door onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC. Het gaat hier om de ziekten kanker, hartziekten, beroerte, diabetes, longziekten (waaronder COPD) en neurodegeneratieve aandoeningen als parkinson en dementie.

Lees ook: Eet meer groente – 5 tips

Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat 9 op de 10 personen van 45+ op latere leeftijd lijdt aan een niet-overdraagbare ziekte. Van deze personen, wordt ten minste een derde gediagnosticeerd met meerdere ziekten. Mensen die niet roken, geen overgewicht en geen hoge bloeddruk hebben ontwikkelen hun eerste ziekte gemiddeld pas 9 jaar later. Bovendien leven zij dan minder lang met de gevolgen van hun ziekte.

Gezonde leefstijl

Niet roken, geen overgewicht en geen hoge bloeddruk gaan dus gepaard met een langere totale levensverwachting van ongeveer 6 jaar. Bij mensen die gezond leven wordt een daling geconstateerd van diabetes, longziekten en hartaandoeningen, maar stijgt uiteindelijk later in het leven het risico op dementie.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.