Media

Voeding is misschien wel één van de meest besproken onderwerpen van het moment. Zowel in de kranten als op televisie en andere media kan je er niet omheen.

Met het huidige gebruik van social media word je al helemaal constant geconfronteerd met het ene na het andere nieuwtje over voeding. Jammer genoeg hebben niet al deze kanalen het doel om jou te informeren. Media heeft vaak als doel om jou te entertainen, waardoor artikelen veelvuldig onwaarheden of onjuiste conclusies bevatten. Om te kijken welke informatie wel te vertrouwen is zou je deze checklist kunnen gebruiken.

Als eerste check kan je kijken wat de achtergrond van de auteur is. Is het bijvoorbeeld een onderzoeker of een diëtist of is het een columnist die geen voedings achtergrond heeft of een willekeurig iemand uit de sportschool. Heeft de schrijver van het artikel een relevante opleiding gedaan? Ook kun je checken of de schrijver aangesloten zit bij een bepaalde partij. Schrijft die bijvoorbeeld extreem positief over iets wat die zelf verkoopt of is die aangesloten bij een onderzoeksinstituut?

Lees ook deze blog: Pasen vieren met een verantwoorde brunch

Wat is de bedoeling van het artikel in de media?

Is het artikel voornamelijk gevuld met feiten of bevat het ook veel meningen? Kijk ook naar de schrijfstijl, is het artikel voornamelijk geschreven om je te informeren, overtuigen, amuseren of willen ze je wat verkopen? Het platform dat het uitgeeft kan daar ook wat over zeggen. Is het de wijkkrant of een wetenschappelijk tijdschrift?

Valt de achtergrond van het artikel te controleren?

Neem is een kijkje bij de bronvermelding van het artikel. Is het onderzoek of de onderzoeken waarnaar gerefereerd wordt hierin terug te vinden? Wordt de bronvermelding op de juiste manier gedaan of staat er überhaupt wel een bronvermelding bij? Naar wat voor bron wordt gerefereerd? Is dit een wetenschappelijk onderzoek of wordt het onderbouwd met iets compleet anders? Wanneer je wat meer kennis hebt over onderzoek zou je ook nog kunnen kijken wat de kwaliteit van het onderzoek is. Hoe groot is de onderzoeksgroep en wat voor type onderzoek is er gedaan?

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil jij nog meer tips? Kijk dan is hier!