Blij met overgewicht

Overgewicht komt steeds vaker voor. Ook Nederland wordt steeds dikker en dikker, je leest en ziet het overal. Ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking heeft ondertussen overgewicht. Kijk maar eens rond in je lokale supermarkt of op straat, er bestaat een grote kans dat je iemand met overgewicht tegenkomt.

 

Is het echt zoveel erger geworden?

Dit zijn de nieuwste cijfers over overgewicht en de tevredenheid van Nederlanders over hun gewicht voor de periode 2015 tot en met 2017 van het CBS.

Het aantal personen met overgewicht is flink gestegen. In 1981 had 31% van de bevolking overgewicht, tegenwoordig (2017) is dat gestegen naar 49%. Het aantal mensen met ernstig overgewicht is zelfs bijna verdriedubbeld, van 5% naar 14%. Dit is best een forse stijging over de loop der jaren.

 

Toch is Nederland niet geheel ontevreden over zijn gewicht.

Over het algemeen zijn mannen meer tevreden over hun gewicht dan vrouwen. Uit de cijfers blijkt dat gemiddeld 7 op de 10 mannen is tevreden met hun gewicht, van de vrouwen zijn dit 6 op de 10.

Onder de personen met licht overgewicht zijn 6 op de 10 mannen nog tevreden met hun gewicht, tegenoverstaande bij vrouwen waar 4 op de 10 nog tevreden is met hun gewicht. Bij de personen met obesitas liggen de cijfers zeker wel iets lager. Gemiddeld zijn 1 op de 5 personen met obesitas tevreden met hun gewicht. Ook bij deze doelgroep geldt dat de mannen over het algemeen tevredener zijn met hun gewicht dan de vrouwen.

 

Waar komt deze acceptatie voor overgewicht vandaan?

Het schoonheidsideaal is al heel wat decennia erg dun en tenger. Modellen moesten een heupomvang van 90 centimeter of minder hebben om door te kunnen breken. In de afgelopen jaren heeft hierin een verandering plaatsgevonden. Je hoort en ziet zo steeds meer “plus size” modellen. Langzaam maar zeker worden stevigere mensen meer geaccepteerd. Dit is een hele fijne ontwikkeling, niet iedereen hoeft namelijk graatmager te zijn en dit schoonheidsideaal kan ondergewicht in de hand spelen. Toch moeten we ook met de acceptatie van meer gewicht oppassen. Iets steviger zijn is namelijk iets anders dan obesitas hebben.