noten als medicijn

We eten ze bijna allemaal weleens: noten. Ze leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer. Ook leveren ze veel verzadigd vet en zijn noten een uitstekende vleesvervanger. Hartstikke gezond dus! Maar zijn noten ook het nieuwe medicijn?

Mensen die elke dag 20 gram noten eten hebben 30% minder risico op hart-en-vaatziekten dan mensen die geen noten eten. Daarbij hebben deze mensen 15% minder risico op kanker, 22% minder risico op vroegtijdig overlijden, 50% minder risico om te overlijden aan luchtwegaandoeningen en 40% minder risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van BMC Medicine. Voor dit onderzoek werden 29 studies, met daarin informatie van 800.000 mensen, geanalyseerd.

Gezondheidseffecten 
Noten bevatten veel vezels, voedingsstoffen en antioxidanten. Ook bevatten ze gezonde vetten die bijdragen aan een verlaagd risico op hartaandoeningen. Het hoge vezel- en eiwitgehalte draagt ook bij tot het verminderen van extra gewichtstoename, omdat noten een verzadigend gevoel geven. De antioxidanten kunnen het risico op kanker verlagen.

De resultaten zijn in verschillende gebieden en bij mannen en vrouwen hetzelfde gebleven. Er is ook geen verschil in soort noot te zien. Bij mensen die meer dan 20 gram noten aten zijn geen extra gezondheidsvoordelen gevonden.

Noten kunnen een medicijn natuurlijk niet vervangen. Maar door elke dag een handje noten te eten, kun je het risico op hart-en-vaatziekten in ieder geval verlagen! Eet jij al iedere dag een handje noten?

Lees ook eens het artikel zijn noten gezond of een dikmaker 

#gewoondoen

Bronnen: Nu.nl