Nutri-Score

Vroeger hadden we de vinkjes om te bepalen of een product verantwoord is. Toen deze in 2016 afgeschaft werd hebben we een lange tijd geen soortgelijke graadmeter op de verpakkingen van producten gehad. Tot nu! De nieuwe graadmeter Nutri-Score wordt door steeds meer producenten op de verpakking gezet.

Zo zijn bijvoorbeeld Hak en Iglo al bezig met het implementeren van het vinkje. Vorige week is echter bekend gemaakt dat de marktleider in de supermarktbranche, namelijk Albert Heijn, de graadmeter in gebruik gaat nemen op de eigen producten.

Nutri-Score

De Nutri-Score is een graadmeter voor hoe goed of hoe slecht een product is. Het kan dus gezien worden als een soort opvolger van het vinkje wat vroeger op de verpakking stond van verantwoorde producten. De Nutri-Score werkt met een soort schaalmodel met vijf kleuren. Van groen naar rood en van A naar E waarbij groen (oftewel A) het best is en rood (oftewel E) het slechtst. De voedingsmiddelen worden beoordeeld aan de hand van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet, zout en calorieën. Daarnaast wordt er ook meegenomen of er fruit, groente, vezels, noten en eiwitten in het product zitten.

Lees ook: Mannen stimuleren om af te vallen

Albert Heijn en de Nutri-Score

Eerder liet de branchevereniging voor supermarkten al weten positief te kijken naar de Nutri-Score. Inmiddels heeft de Albert Heijn laten weten om het op hun eigen producten te gaan gebruiken. Na de zomer moeten de eerste producten voorzien zijn van de graadmeter. Volgens de Albert Heijn willen ze gaan beginnen met de producten waar de consument wel wat extra hulp kan gebruiken. Een tomaat of een ander stuk groente is niet zo moeilijk om ervoor te bepalen dat het gezond is, echter is het vaak lastiger bij producten zoals ontbijtgranen en crackers.

Toekomst

De Nutri-Score zou een goede opvolger van het vinkje om de consument in een oogopslag een beeld te geven van hoe goed of hoe slecht een product is. Helaas is het nog geen standaard. Dat een grote partij als Albert Heijn de handen ineen slaat met de Nutri-Score geeft een positief beeld voor de toekomst. Echter moeten alle producten met hetzelfde middel gaan werken wil je dat het echt goed werkt.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over de Nutri-Score bij Albert Heijn? Lees dan dit artikel bij het AD.