Plantaardige eiwitten

Je cholesterol verlagen met plantaardige eiwitten? Het klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, maar het kan! Vervang dagelijks één tot twee porties dierlijke eiwitten door een plantaardige variant. Uit onderzoek van the Journal of the American Heart Association is namelijk gebleken dat plantaardige eiwitten kunnen leiden tot een kleine verlaging van het cholesterolniveau.

In een meta-analyse van 112 studies werd bekeken wat het effect is als men gedurende tenminste 3 weken dierlijke eiwitbronnen vervangen door een plantaardige variant. Het dagelijks vervangen van een tot twee porties dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten zorgt ervoor dat het cholesterolniveau met ongeveer 5% daalt. Hierbij gaat het voornamelijk om plantaardige eiwitten uit sojaproducten, noten en peulvruchten.

In voorgaande onderzoeken werd specifiek gekeken naar de mogelijke voordelen van het vervangen van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige eiwitbronnen, hierin werden de cholesterolverlagende voordelen van individuele voedingsmiddelen of voedselgroepen al aangetoond. Er is een vervolgonderzoek nodig om het verlaagde cholesterolniveau nauwkeuriger te bepalen.

#gewoondoen

 

Bron: VoedingNU