HomeInformatieBewaren van maaltijden en preppen

Bewaren van maaltijden en preppen

Hoe minder moeite je hoeft te doen voor een gezonde maaltijd, hoe aantrekkelijker het wordt. Aangezien de meeste vormen van gemaksvoeding niet de beste keuze zijn zal je dit jezelf makkelijk moeten maken. Dit kun je doen door het bewaren van maaltijden of door meal preppen, oftewel, het voorbereiden en verpakken van maaltijden.

Wil jij weten hoe je dit op een handige en veilige manier kunt doen? Lees dan deze blog.

Gemaksvoeding

De mens is van nature lui. Dit wordt vaak gezien als een negatieve eigenschap. Echter zorgt luiheid er ook voor dat je de meest efficiënte manier gaat zoeken om iets te doen. In dat geval is het dus juist gunstig om die luiheid in je te hebben. Met voeding werkt het voor veel mensen hetzelfde. Een snelle hap op het station is aantrekkelijker dan later nog langs de supermarkt om boodschappen te halen waarmee je een volledige maaltijd kan koken. Als je iedere dag tegen de strijd aanloopt dan komt er een moment dat je toegeeft. Eén keer hieraan toegeven is geen probleem, echter komen dit soort mindere gedragingen snel in een patroon. Op doorzettingsvermogen gaat het op de langere termijn dus niet lukken om dit vol te houden. Daarom moet je er dus op een manier om heen zien te werken. Een manier hoe je dit kan doen is het bewaren van eerder gekookte maaltijden of meal preppen, het voorbereiden van maaltijden. Wanneer je weet je dat je bij thuiskomst binnen 2-3 minuten een maaltijd op tafel hebt staan dan nodigt dat al een stuk meer uit!

Lees ook deze blog: Etiket lezen als een expert

Bewaren en preppen

Twee eenvoudige manieren om het voor jezelf wat makkelijker te maken zijn het bewaren van maaltijden en meal preppen. Het komt vaak voor dat je hebt gekookt en dat er een ruime hoeveelheid over blijft. In principe kun je alles wat je maakt voor een bepaalde tijd bewaren. Bepaal overal je portie van en stop het in een bakje om te bewaren. Meal preppen is het voorbereiden van maaltijden. Je werkt dus een tijdje vooruit zodat je een voor een bepaalde tijd maaltijden klaar hebt liggen. Meal preppen kun je ook makkelijk doen wanneer je bijvoorbeeld pasta gaat maken. Pastasaus is lastig om in kleine porties te maken. Je kunt ook in een keer een grote hoeveelheid pastasaus maken, dit in bakjes verpakken en invriezen. Wanneer je dan weer pasta gaat eten hoef je alleen de pasta te koken en de saus op te warmen, zo gepiept.

Veilig bewaren

Het is bij het bewaren en preppen van maaltijden altijd belangrijk om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen. Wanneer je er niet goed mee omgaat loop je het risico dat het eten bederft met de gevolgen van dien. Zorg dat je producten zoals vlees en gevogelte goed gaar bakt of kookt om minder risico te lopen. Als je de gehele maaltijd klaar hebt, laat het dan goed afkoelen voordat je het in de koelkast stopt. Als je een warme maaltijd in de koelkast stopt dan warmt de temperatuur in de koelkast op. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat andere producten juist bederven. Laat het ook niet te lang buiten de koelkast staan. Je kunt de maaltijden ongeveer twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Wil je maaltijden langer bewaren? Stop ze dan in de vriezer. Als je maaltijden uit de vriezer haalt kun je ze het veiligst in de koelkast laten ontdooien.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil jij nog meer tips over meal preppen? Kijk dan hier!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair