HomePremiumDe juiste balans tijdens de kerstdagen vinden deel één

De juiste balans tijdens de kerstdagen vinden deel één

Nog een paar nachtjes slapen en de kerstdagen komen eraan. Nu is het sowieso dit jaar voor heel veel mensen een totaal andere kerst dan ze verwacht en gehoopt hadden. Hierdoor kan het soms nog lastiger zijn om de juiste balans tijdens de kerstdagen te vinden als het gaat om je voeding.

Als je bezig bent om op je voeding te letten omdat je graag wat kilo’s kwijt wil, of graag wat gezonder wil gaan eten dan is dit vaak een flinke uitdaging. Je probeert jezelf een nieuwe structuur aan te leren met nieuwe gewoontes en dit kost uiteraard tijd. Daarnaast liggen de oude gewoontes ook nog op de loer en deze kunnen het volhouden van je nieuwe gewoontes soms flink lastig maken. Dit is doorgaans dus al een flinke uitdaging maar als de kerstdagen voor de deur staan kun je jezelf vast wel voorstellen dat deze uitdaging nog net een stukje groter wordt.

Niet alleen is er dan een ander ritme maar ook kom je nog eens werkelijk overal in de verleiding om toch wat lekkers te nemen en af te wijken van je eigen structuur als het voeding betreft. De verleidingen zijn werkelijk waar overal om je heen bij het feest wat voor veel mensen toch ook voor een groot deel om gezelligheid en lekker eten en drinken gaat.

Het kan dan ongelofelijk moeilijk zijn om toch de juiste balans te vinden en vast te houden aan je eigen structuur of om in ieder geval bewuste keuzes hierin te maken. Hoe je dat precies doet gaan wij je dan ook in deze blog laten zien! We vertellen je dan ook graag hoe je er toch voor kunt zorgen dat je zo gezond mogelijk eet en goed voor jezelf blijft zorgen terwijl je ook gaat genieten. En geloof ons maar met de juiste balans kunnen deze twee heel goed samen gaan en beleef ook jij een onbezorgde kerst!

Waarom is de balans zo belangrijk

Ten eerste is het natuurlijk fijn om uit te leggen waarom de juiste balans zo belangrijk is. Misschien denk je juist wel het is maar een keer kerst en ik wil me helemaal laten gaan, of je denkt ik houd mijzelf streng aan de structuur die ik nu gewend ben. Uiteraard is voor beide gedachtes wat te zeggen maar ook schuilt er in beide een gevaar.

Ten eerste is het namelijk zo dat als jij jezelf tijdens kerst helemaal laat gaan en alleen maar eet en drinkt waar je zin in hebt de kans groot is dat je jezelf lichamelijk helemaal niet lekker gaat voelen. Je lichaam is dit namelijk niet meer gewend en kan dan best even moeite hebben met het verwerken van al dit eten en drinken. Met hoofdpijn, misselijkheid en buikpijn als gevolg. Daarnaast is het ook zo dat het dan na de kerst weer heel lastig wordt om in je structuur terug te komen. Juist als je jezelf hebt laten gaan en je jezelf niet lekker voelt kan het lastiger zijn om de discipline weer op te brengen  om aan de slag te gaan. Juist als je jezelf lamlendig voelt is het lastig om de structuur weer terug te pekken.

Ook kan het natuurlijk heel goed zo zijn dat de weegschaal na deze dagen niet zo lief voor je zal zijn, ook dit werkt dan vaak weer demotiverend en alles bij elkaar kan dit dan juist weer eetbuien veroorzaken en lijkt de weg terug soms verder weg dan ooit. Ontzettend zonde natuurlijk want waarschijnlijk heb je hiervoor heel hard gewerkt om wat gewicht te verliezen of om gezonder te worden en fitter.

Het andere uiterste bestaat echter ook. Zo zijn er namelijk ook veel mensen die juist heel streng blijven vasthouden aan de structuur en die nergens de teugels even iets laten vieren. Zelfs niet tijdens de kerstdagen. Het kan zelfs zo zijn dat ze hier heel geobsedeerd mee bezig zijn en hierdoor een groot deel van het plezier in de feestdagen verliezen en dat is natuurlijk ook totaal niet de bedoeling.  Daarnaast ligt juist het gevaar van doorslaan op de loer. Als je jezelf zo streng aan een dieet hebt gehouden kan het zomaar zo zijn dat je op een gegeven moment zo verlangd naar de dingen  die je jezelf zo lang ontzegd hebt dat je daarna helemaal doorslaat en de verhoudingen totaal zoek zijn met dus ook weer alle gevolgen van dien.

Je begrijpt natuurlijk wel dat het dus juist zo belangrijk is om de juiste balans te vinden zodat je al deze problemen kunt voorkomen en de juiste balans kunt vinden. Door de juiste balans ontzeg je jezelf niet alles en loop je dus ook een stuk minder kans op eetbuien en het aankomen in gewicht. Wel is het zo dat juist het vinden van de balans zo ontzettend lastig kan zijn. vandaar dat we daar graag een aantal goede tips voor geven.

Maak een goede planning

Als je graag een balans wil houden op het gebied van voeding tijdens de feestdagen dan is het ten eerste heel erg belangrijk om een goede planning te maken. Bekijk dus wat je op een dag gaat eten en maak hier keuzes in. Als jij bijvoorbeeld heel erg fan bent van lekker ontbijten en wat minder geeft om een warme maaltijd kies er dan bijvoorbeeld voor om met het ontbijt lekker te genieten van allerlei lekkers en houdt je met de avond maaltijd wat meer in om het te compenseren.

Of stel je bent een ongelofelijke chocoholic, kies er dan voor om van chocolade te genieten en alle andere zoetigheid dan links liggen. Het is juist vaak de combinatie van en, en, en die het zo lastig maakt om maat te houden en die voor het aankomen in gewicht zorgt. Het is dus veel beter om de balans te vinden en dus bewuste  keuzes te maken die je ook echt kunt waarderen en die dus ook echt de moeite waard zijn!

Als je dus voor een goede planning zorgt kom je niet zomaar voor verrassingen te staan en voel je jezelf waarschijnlijk ook goed voorbereid dit zorgt er dan weer voor dat je beter aan de structuur vast kunt houden en dat je dus een goede balans kunt vinden en laat het daar nu net allemaal om draaien natuurlijk!

Een goede planning is dus het halve werk en kan werkelijk waar veel problemen voorkomen en het houden van structuur een stuk makkelijker maken!

Zorg dat je genoeg drinkt

Een van de redenen waarom mensen vaak snel naar snacks grijpen is omdat ze denken dat ze honger hebben, maar wist je dat het negen van de tien keer een signaal van je lichaam is omdat je lichaam vocht nodig heeft. Je kunt je dus wel voorstellen dat als je jezelf tijdens de kerstdagen met zoveel lekkers om je heen een beetje in de hand wil houden het ook heel belangrijk is om voldoende te drinken. Als je dit namelijk niet doet dan kan het erg lastig zijn om niet te gaan snacken en zelfs in een eetbui te belanden.

Drink dus voldoende water en houd ook bij hoeveel je drinkt. Juist tijdens dit soort dagen kan het erbij inschieten en voor je het weet is het al halverwege de dag zonder dat je genoeg hebt gedronken. Wees jezelf hier dus bewust van en drink regelmatig een groot glas water of een lekkere kop thee. Op deze manier houdt je de vochtbalans in je lichaam op peil en voorkom je dus deze enorme behoefte aan wat lekkers.

Informeer de mensen om je heen

Als je kerst samen met familie of vrienden viert dan kan het soms ook heel erg helpen om hen te laten weten dat je op je voeding let en hier dus mee bezig bent. Op deze manier kunnen zij hier ook rekening mee houden. Zo letten ze dan beter op en houden ze er misschien rekening mee door je niet 4 keer een gebakje aan te  bieden. En als je geluk hebt en je viert het ergens anders zorgen ze misschien zelfs wel voor wat gezonde hapjes en snacks voor jou op tafel! Dit helpt allemaal mee om ervoor te zorgen dat je dus ook met mensen om je heen je structuur goed vast kunt houden en kunt kiezen voor de juiste balans hoe lastig dat soms ook is!

Daarnaast kan het afvallen soms ook flink stressvol en pittig zijn, als de mensen op je heen hiervan op de hoogte zijn kunnen ze je ook steunen en een luisterend oor bieden als je dat soms nodig hebt. En daarnaast kunnen ze je ook helpen motiveren als het soms even wat tegen zit! Het kan dus zeker wel heel veel opleveren als de mensen om je heen op de hoogte zijn van je poging om af te vallen! Het is dan ook zeker een aanrader om hen te informeren juist ook als je samen kerst feest gaat vieren met elkaar!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair