HomeAfvallenRisicofactor 1: een ongezond voedingspatroon?

Risicofactor 1: een ongezond voedingspatroon?

Onderzoekers hebben een nieuw artikel in The Lancet gepubliceerd. In dit artikel onderzoeken ze hoe groot de invloed van een ongezond voedingspatroon is op overlijden en het veroorzaken van niet-overdraagbare ziekten. Wat blijkt, een ongezond voedingspatroon is risicofactor nummer 1.

Het onderzoek is gedaan op basis van data van 195 landen.

Samenvatting van het onderzoek

De onderzoekers hebben gegevens verzameld van 15 verschillende voedselgroepen die werden gegeten door personen van 25 en ouder in de periode van 1990-2017. Deze mensen werden weer ingedeeld aan de hand van de kwaliteit van hun eetpatroon. Hierna keken ze wat de invloed van een suboptimaal eetpatroon is op ziekte en sterfte. Ze hebben gecorrigeerd voor de sociaal economische status en ontwikkeling van het land. De conclusie hiervan was dat een ongezond voedingspatroon de grootste risicofactor is voor ziekte en vroegtijdig overlijden.

Lees ook: Ontbijt makkelijk gemaakt

Wereldwijde risicofactor

In het onderzoek is ook gekeken naar de verschillen in regio. Er waren hier enorme verschillen in zowel de hoeveelheid risicogevallen als waar het probleem in de voeding lag. In Azië eten ze voornamelijk te veel zout gebruikt wat problematisch is en in Sub-Sahara Afrika eten ze te weinig fruit. In Oezbekistan hadden ze de hoogste hoeveelheid doden door slechte voeding, namelijk 900 per 100.000 inwoners. Hiertegenover staat Israël met slechts 89 per 100.000 inwoners.

Wat waren de risicofactoren?

Het kwam veelvuldig voor dat het probleem zat in een tekort van een bepaalde voedingsgroep. Granen, fruit, noten en zaden, vette vis, peulvruchten en zuivel kunnen de gezondheid op een positieve manier beïnvloeden wanneer je hiervan voldoende eet. In vele gebieden was er ten minste 1 van deze voorbeelden in onvoldoende mate aanwezig in het voedingspatroon. Producten en stoffen waarvan mensen juist te veel consumeren waren onder andere zout, frisdrank vleeswaren en rood vlees.

Kritiek

Diverse critici geven aan dat de data die ze verkregen uit de verschillende landen onvolledig en heel divers zijn. Dit is zeker een factor die meegenomen dient te worden in het formuleren van een conclusie. Desalniettemin geeft dit onderzoek wel een bevestiging van het vermoeden dat een slecht voedingspatroon een enorm grote risicofactor is.

Volledig voedingspatroon

Wat nog even benadrukt moet worden is dat het te allen tijden draait om een volledig voedingspatroon wat een voor een langere periode wordt aangehouden. Eet je voor een langere periode heel zoutrijk, geen vezelrijke producten of veel frisdrank dan kan dit een grote risicofactor zijn voor je gezondheid. Drink je af en toe een glaasje fris of schiet je wel is uit de bocht als je uit eten gaat? Ben je enorm gek op chocola en eet je heel af en toe een hele reep op? Dan is dat helemaal niet erg en kan dat af en toe prima, zonder enge gevolgen!

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair