Rick de Jong

Hi! Mijn naam is Rick de Jong (36). Ik ben al ruim 20 jaar met mijn gewicht bezig, doe al meer dan 12 jaar taekwondo en ben ruim 6 jaar betrokken bij diverse afslankmethodes in Nederland.

Als kind was ik te zwaar

Mijn verhaal is er eentje die je vast wel vaker hebt gelezen. Als kind was ik te zwaar, werd daar uiteraard mee gepest (het is een harde wereld! 🙁 ) en besloot daar iets aan te gaan doen door te gaan afvallen. “Wellicht weer zo’n wonderkind” hoor ik je denken. Misschien wel, misschien niet!

Op de basisschool was ik één van de weinigen die te dik was in de klas. Het gevolg was dat het wekelijkse gym uurtje een kriem was en dat ik altijd als laatste werd gekozen. Oh ja, behalve als we iets van rugbyen gingen doen, dan was een zwaar gewicht wel handig. Het vreemde was dat ik vroeger niet echt slechte voeding te eten kreeg en dat ik bijvoorbeeld patat helemaal niet lustte. Had ik gewoon aanleg? Was het door een soort stress omdat mijn ouders waren gescheiden? Ik heb geen idee, maar wat ik wel weet is dat ik het heb aangepakt. Nu lijken de rollen eerder omgedraaid als ik om mij heen kijk.

Ik blonk nooit echt uit

Ik heb in het verleden veel verschillende sporten gedaan, maar blonk nooit echt ergens in uit. Ik heb bijvoorbeeld gevoetbald, getennist, gejudood, geturnd en gehonkbald, maar echt meekomen kon ik nooit. Later deed ik een beetje fitness, maar dit was zonder een plan of doel. Waar het eigenlijk is begonnen, is met een keuze die ik heb gemaakt samen met een van mijn beste vrienden. We zaten op de mavo en er werd voor alle klassen een weekje weg georganiseerd. Wij hadden zeilen gekozen, maar daar bleken te veel mensen voor ingeschreven te zijn. De vraag werd gesteld wie er wilde wisselen naar fietsen en wij besloten dat te doen. En zo geschiede. Om een lang verhaal kort te maken na een week fietsen waren er 4 kilo’s af en dat voelde goed!!!!

Op dat moment besloot ik actie te ondernemen en de trend door te zetten. Anders eten en naar de sportschool maar nog steeds zonder een echt plan. Met enorm doorzettingsvermogen ging ik 3 tot 4 keer per week sporten om de kilo’s er af te krijgen (nog niet realiserende dat voeding het belangrijkste onderdeel was). Dat lukte tijdelijk, maar ik kwam toch vaak weer in verval. Daarnaast ging ik stage lopen in Londen en binnen een half jaar tijd was ik weer terug bij af. Dus ja wat doe je dan, dan ga je maar weer aan de slag. Ik was über gemotiveerd en de kilo’s vlogen er af en bleven er af. Wel hield ik altijd in gedachte dat fitness niet een sport was die ik jaar in jaar uit zou kunnen doen. Als je trouwens denkt dat ik super strak afgetraind was dan heb je het mis. Ik heb altijd nog een klein vet randje op mijn buik en de lovehandles.

Succesvol afgevallen

Omdat ik zelf minder intensief kon trainen en ik mijn eetpatroon iets liet vieren, kwamen de kilo’s er snel aan en zat ik op de 90 kilo. In de zomer van 2015 besloot ik hier verandering in te brengen. Ik wilde, net zoals de leden van Afvallen met Nederland, mijn levensstijl te veranderen. Het gevolg was dat ik 8 kilo structureel ben afgevallen en een veel gezondere manier van leven er op na heb gehouden. Het veranderen van mijn levensstijl en eetpatroon is uiteindelijk de doorslaggevende succesfactor geweest en niet per se het sporten.

Mijn ervaring en kennis van de afgelopen jaren gebruik ik nu om ons taekwondo wedstrijdteam qua voeding en afvallen te begeleiden. Daarnaast geef ik les aan onze jeugd wedstrijdgroep en heb hiervoor ook een opleiding gedaan bij de Nederlandse Taekwondo Bond om gecertificeerd te zijn. Gezien we in onze vechtsport te maken hebben met gewichtsklassen, is het juiste gewicht een belangrijk onderdeel zonder dat je veel kracht verliest. Mijn visie is ook dat je moet proberen een zwarte band te behalen in gewone en gezonde manier van leven waarbij ook de lekkere dingen horen.