Shakes

Overgewicht wordt een steeds groter probleem. Tegelijkertijd is de sociale druk om slank te zijn of te worden steeds groter. Producenten van shakes en maaltijdvervangers beloven wonderen als het gaat om afvallen.

Het gebruik van shakes en maaltijdvervangers is een van de vele populaire afvalmethodes op de markt. Al deze afvalmethodes zeggen de perfecte manier te hebben gevonden. Hoe werkt het afvallen met shakes en is het daadwerkelijk beter dan regulier diëten?

Hoe werkt afvallen met shakes?

Je vervangt je reguliere maaltijd zoals ontbijt, lunch of diner door een shake of een andere vorm van maaltijdvervanger. Doordat dit product minder energie bevat dan de reguliere maaltijd die je anders zou eten kom je over de gehele dag in een energietekort. Dit energietekort ontstaat doordat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Een energietekort zal te allen tijde zorgen voor gewichtsverlies.

Hoeveel kan je afvallen met een shakedieet?

Hoeveel je precies kunt afvallen is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste ligt het eraan hoeveel maaltijden je vervangt. In theorie zou dit betekenen dat hoe meer maaltijden je vervangt, hoe sneller je zou moeten afvallen. De hoeveelheid maaltijden die je kunt vervangen is ook afhankelijk van welk merk je gebruikt en hoeveel maaltijdvervangers die levert. Ook is het afhankelijk van de hoeveelheid voeding die je naast de maaltijdvervangers nog neemt. Sommige diëten schrijven voor om alleen maar de vervanging te gebruiken. Echter zijn er ook diëten die naast de vervanging nog adviseren om wat groente en fruit of andere producten te gebruiken.

Lees ook: Intermittent fasting, de manier om af te vallen?

Wat zijn de voordelen van afvallen met shakes?

Een dieet met shakes of maaltijdvervangers zal zorgen voor gewichtsverlies. Dit gewichtsverlies wordt gecreëerd doordat er weinig energie in de voeding zit. Door het gebruik van deze producten hoef je niet meer na te denken over wat je precies moet eten en hoeveel energie daarin zit. Je neemt de shake, reep of een andere vervanging en je weet dat je goed zit. Dit maakt het een vrij gemakkelijke manier van afvallen.

Wat zijn de nadelen van een shakedieet?

De merken promoten vaak dat hun vervangers uitgebalanceerde voedingswaarden hebben. In de praktijk zie je echter vaak dat de shakes laag in vezel zijn, veel suiker bevatten of niet voldoende eiwit. In de meeste gevallen zijn er allerlei soorten vitaminen en mineralen toegevoegd aan de shakes en dergelijke. Echter kan dit nooit opboksen tegen de hoeveelheden die de normale voeding levert. Dit is een van de grote redenen waarom een dergelijk dieet alleen op korte termijn gebruikt kan worden.

Het grootste nadeel aan het volgen van een dieet op basis van vervangers is dat het slechts tijdelijk is. Dit geldt daardoor ook vaak voor het gewichtsverlies. Doordat je niet leert omgaan met voeding op een gezonde manier zie je regelmatig dat, zo gauw als men stopt met het dieet, ze terugvallen in de oude slechte gewoontes en weer op hun oude gewicht terugkomen. Het belangrijkste van een dieet is het aanpassen van je levensstijl zodat je op de langere termijn het gewicht stabiel kunt houden.

Naast deze nadelen zijn er ook redelijk wat mensen die klachten ervaren tijdens een shakedieet. Deze klachten zijn veelal te wijten aan het redelijk snelle afvallen en het extreme energietekort. Doordat er zo weinig energie binnenkomt krijgen mensen vaak last van haaruitval, slechte huid en slechte nagels. Daarnaast zijn niet alle merken volledig in eiwit wat zorgt voor een hogere afname van de spiermassa.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over shakes en maaltijdvervangers? Zie de Consumentenbond!