bad

Hou je niet van sporten, maar wil je toch van je overtollige kilo’s af? Dan is er goed nieuws, een warm bad blijkt namelijk net zo effectief te zijn als sporten!

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar passief verwarmen: het tegenovergestelde van al zwetend warm worden door lichaamsbeweging. Wat de precieze voordelen zijn is nog niet helemaal bekend, maar passieve verwarming heeft een positieve invloed op de gezondheid. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van Loughborough University.

Loughborough University onderzocht wat het effect van een warm bad is op de bloedsuikerspiegel en het aantal verbrande calorieën. Veertien mannen kregen een uur de tijd om te badderen in een warm bad (40 °C) of te fietsen. Door deze activiteiten zou de lichaamstemperatuur binnen een uur 1 °C stijgen. Daarna werd gekeken hoeveel calorieën de mannen hadden verbrand en werd hun bloedsuiker na elke proef 24 uur lang gemeten.

Calorieën

Door te fietsen werden meer calorieën verbrand dan door een warm bad te nemen. Maar het aantal verbrande calorieën door een warm bad, is ongeveer net zo veel als een half uur stevig wandelen. De mannen hadden namelijk 140 calorieën verbrand.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel na het bad of fietsen was vergelijkbaar, tot de deelnemers hadden gegeten. Na het eten was de piek in de bloedsuikerspiegel ongeveer 10% lager wanneer de deelnemers een warm bad hadden genomen (vergeleken met wanneer ze trainden).

Ontstekingsremmend

Ook werden veranderingen in de ontstekingsreactie aangetoond. De ontstekingsremmende reactie op lichaamsbeweging is belangrijk omdat het ons helpt te beschermen tegen infecties en ziektes, waardoor de weerstand verhoogd. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met een verminderde weerstand, waardoor je sneller ziek wordt. Herhaalde passieve verwarming kan bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die vaak aanwezig zijn bij ziektes zoals diabetes type 2.

De gezondheidseffecten van passieve verwarming is een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar de laatste paar jaar zijn er interessante resultaten naar voren gekomen. Uit een onderzoek in Finland (2015) bleek dat een regelmatig bezoek aan de sauna het risico op een hartaanval of beroerte kan verminderen – in ieder geval bij de mannen. In 2016 publiceerde Oregon University een studie waaruit bleek dat warme baden de bloeddruk kunnen verlagen.

Ondanks dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden naar de gezondheidseffecten, kan het dus geen kwaad om eens wat vaker het bad vol te laten lopen!

#gewoondoen

Bron: The conversation