Suiker

Suiker, een product wat bijna niet weg te denken is. Het wordt gebruikt in zoetigheid zoals koekjes en snoep, men gebruikt het bij het bakken van een cake of een taart en door sommigen wordt het door de thee geroerd of over een bakje aardbeien gestrooid.

Kortom, een veelvuldig gebruikt product. Echter is suiker de laatste jaren negatief in beeld gebracht. Het zou zorgen voor overgewicht, ADHD bij kinderen en het zou zelfs net zo verslavend zijn als drugs zoals cocaïne en heroïne! De vraag is echter of deze “suikerverslaving” wel bestaat.

Hoe werkt verslaving

Om erachter te komen of je daadwerkelijk een suikerverslaving kan krijgen, moet je eerst weten wat voor soort verslavingen bestaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten verslaving, namelijk substantie- en procesverslaving. Een substantieverslaving heb je wanneer je verslaafd bent aan een stofje, zoals bij cocaïne bijvoorbeeld. Een procesverslaving gaat over gedrongen gewoontes. Zoals je kunt zien behoort een eventuele verslaving aan suiker dus plaats bij het kopje substantieverslaving.

Lees ook: Eiwitrijk eten voor na het sporten

Dopamine

Bij een dusdanige substantieverslaving komt vaak ook het begrip dopamine boven. Dopamine wordt vaak gezien als een stof die wordt vrijgemaakt uit het beloningssysteem in de hersenen. Dopamine komt vrij bij mensen die drugs nemen, maar ook wanneer mensen suiker eten. Echter betekent het vrijkomen van dopamine niet dat iemand verslaafd is. Dopamine is slechts de actieboodschapper.

Verschil suiker en drugs

We weten nu dat zowel cocaïne- als suikergebruik zorgen voor de afgifte van dopamine. Waar zit nou het verschil in wat het maakt dat je aan cocaïne en andere drugs verslaafd kan zijn en aan suiker niet? Wanneer je suiker eet dan wordt er inderdaad dopamine vrijgemaakt. Ditzelfde gebeurd ook bij het gebruik van drugs, echter zorgt drugs ervoor dat de afvoer van dopamine wordt geblokkeerd. De dopamine kan niet meer weg en deze “overstroming” zorgt voor het gevoel van euforie. Als reactie hierop zal je lichaam minder dopamine aan gaan maken voor dezelfde prikkel. Dit is de reden waardoor je steeds meer van hetzelfde stofje nodig hebt voor hetzelfde effect. Bij suikerinname gebeurt dit duidelijk niet en hierdoor zou dit nooit een verslaving kunnen zijn.

Conclusie

Suiker staat al een tijd in een kwaad daglicht wat betreft gezondheid en er wordt zelfs beweerd dat het even verslavend is als cocaïne. Beide stoffen hebben een effect op de afgifte van dopamine. Echter wordt het verslavende effect van cocaïne veroorzaakt door het blokkeren van de afvoer van dopamine en het remmen van de dopamine-aanmaak. Suiker doet beide dingen niet. Hieruit kun je dus concluderen dat je geen suiker eet omdat je er verslaafd aan bent, maar omdat je het lekker vindt.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer informatie over verslaving en suiker? Bekijk dan de site van Fit as Faq eens!