HomeInformatieEtiket lezen als een expert

Etiket lezen als een expert

Als je niet precies weet waar je naar moet kijken kan het een flinke puzzel zijn. Ik heb het over een etiket op een voedingsmiddel. Claims, reclame, voedingswaarde, er staat zoveel op geschreven dat je er niet gemakkelijk doorheen komt.

Het etiket is voor de producent natuurlijk ook niet eenvoudig. Ze moeten voldoen aan verschillende eisen, maar ze willen natuurlijk hun eigen boodschap er ook nog op kwijt. In deze blog leer ik je hoe je een etiket kan lezen als een expert!

Onderdelen van het etiket

Het etiket moet voldoen aan een aantal eisen van de overheid en daarbij wilt een producent natuurlijk ook nog zijn eigen informatie kwijt. Vandaar dat er op zo’n klein etiketje zo enorm veel informatie te vinden is. Hieronder zal ik een aantal van de belangrijkste onderdelen van een etiket noteren.

Voedingswaardetabel
In deze tabel staan de voedingswaarden van het product weergegeven. Het zal altijd per 100 gram genoteerd worden en daarnaast vaak nog per portie.

Ingrediëntenlijst
De ingrediënten waarvan het product is gemaakt staan hier genoteerd. het ingrediënt waarvan het meest is gebruikt staat altijd als eerste genoteerd.

Claims
Bijvoorbeeld “rijk aan calcium” of “0% vet”. Deze claims kunnen op een verpakking staan. Ze moeten daarvoor voldoen aan de Europese regels voor voedingsclaims.

Lees ook deze blog: Zout arm eten met smaak

Waar moet je op letten?

Wanneer je gaat afvallen is vooral de voedingswaardetabel belangrijk om goed te bekijken. Het is ook verstandig om de rest van de verpakking juist te negeren. Claims die op de verpakking staan of mooie afbeelding kunnen je namelijk afleiden van de realiteit. In de voedingswaardetabel vind je onder andere de hoeveelheid kilocalorieën in een product, evenals de eiwitten, koolhydraten, vetten en nog meerdere gegevens. Tijdens het afvallen is de hoeveelheid energie, oftewel, kilocalorieën het belangrijkst. Door je energie te beperken val je namelijk af!

Laat je vooral niet verleiden door de claims die op de verpakking staan. Als er “light” of “0% vet” op de verpakking staat betekent dit niet direct dat een product gezonder is of minder energie bevat. Kijk dus altijd nog naar de voedingswaardetabel.

Keuzes maken

Nu je weet waar je wel en niet naar moet kijken moet je nog een keuze leren maken. Een van de makkelijkste manieren om te kijken wat een goede keus is is door producten met elkaar te vergelijken. Hiervoor pak je de verpakkingen van verschillende producten en leg je de voedingswaardetabellen naast elkaar. Zorg dat je de waardes vergelijkt die bij de “100 gram” categorie staan. Ten eerste kijk je naar de hoeveelheid energie die erin zit. Daarna kan je nog kijken welk product het meeste eiwit bevat, dat heeft namelijk ook de voorkeur.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil jij nog meer weten over etiketten lezen en claims? Bekijk dan de site van het voedingscentrum!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair