suikerbom

Dit is een vervolg op de vorige blog: ‘Voorkant etiket vs. Achterkant etiket’. In die blog werd al duidelijk dat er producten in de winkel liggen die op de voorkant van het etiket erg gezond klinken. Als je vervolgens op de achterkant kijkt, zie je dat deze producten eigenlijk stiekeme suikerbommen zijn. De vorige keer zijn er verschillende soorten ketchup en sandwichspread met elkaar vergeleken. Ook heb ik daar al uitgelegd dat suiker om verschillende redenen wordt toegevoegd. Met als voornaamste reden de smaak. In deze blog laat ik een aantal ‘gezonde’ producten zien, die ook vol zitten met suikers. Eerst geef ik nog wat meer uitleg over het lezen van etiketten.

Etiketten lezen
Als je wilt weten of er suiker aan een product is toegevoegd, moet je altijd op de achterkant van het product kijken. Hier vind je de ingrediëntenlijst en de voedingswaardetabel. Suiker komt voor in verschillende vormen en staat ook op verschillende manieren beschreven op de ingrediëntenlijst. Het is belangrijk om te onthouden dat ingrediënten die eindigen op -stroop, -suiker, -siroop of -ose sowieso altijd een bepaalde vorm van suiker zijn. Hier een lijstje met de meest gebruikte namen voor suiker:
Siroop
Stroop
Honing
Kandij
Karamel
Melasse
Moutextract
Dextrose
Glucose
Fructose
Lactose
Sacharose
Melkpoeder
(Vruchten-) Concentraat

Door al deze verschillende namen maken de fabrikanten het extra moeilijk voor de consument om te begrijpen wat er in een product zit.

Wetgeving
Volgens de wet moeten de ingrediënten in aflopende volgorde van hoeveel op een product staan. Ook hier spelen fabrikanten weer slim op in. Door alle verschillende namen voor suiker die hierboven genoemd zijn, kunnen fabrikanten meerdere namen gebruiken om op een product te zetten. Zo staat suiker niet vooraan op de ingrediëntenlijst. Ook kunnen suikers al van nature in een product zitten. Dan hoeven de suikers niet opgeschreven te worden in de ingrediëntenlijst.

Voedingswaardetabel
Om die reden is het verstandig om ook naar de voedingswaardetabel te kijken. Hier kun je onder het kopje ‘koolhydraten’ een ander kopje vinden genaamd ‘waarvan suikers’. Daar kun je zien hoeveel gram suikers (toegevoegde en natuurlijke) een product bevat per 100 gram.

Ontbijtgranen
We gaan nu kijken naar verschillende producten die veel suikers bevatten. Eerst kijken we naar een aantal soorten ontbijtgranen. Veel mensen gebruiken dit product in de ochtend, omdat het makkelijk te gebruiken is. Alleen wat melk of yoghurt erdoor en je bent klaar. De meeste zijn lekker zoet, maar dat moet natuurlijk ergens vandaan komen. Zo bevat de Chocolade Cruesli van Quaker 7.7 gram suiker per portie. Dat is bijna 2 klontjes. Of neem de AH Biologische krokante muesli volkoren, klinkt erg gezond maar bevat 9.5 gram suiker per portie.

Er zijn ook ontbijtgranen die vooral bedoeld zijn voor kinderen. Producten als Kellogg’s Honey loops of Kellogg’s Smacks. Je zou misschien verwachten dat die producten een gezonde keuze zouden zijn, maar helaas is dit niet het geval. De Honey loops bevatten 8.7 gram suiker per portie en de Kellog’s Smacks zelfs 13 gram.

Capri-Sun
Een ander product voor kinderen is de Capri-Sun Multivitamine. Op de verpakking staat dat het de ideale dorstlesser is voor actieve kinderen. Dit product bevat per pakje 19 gram suiker, zo kom je snel boven de norm uit die gesteld is door de WHO (World Health Organization). De WHO adviseert namelijk om niet meer dan 50 gram suiker per dag binnen te krijgen.

Ontbijtkoek
Een makkelijk, voorverpakt tussendoortje om mee te nemen is een reep ontbijtkoek. Helaas zitten deze ook weer bomvol suiker. Zo bevat een reep Snelle Jelle kruidkoek ruim 29 gram suiker en een reep Peijnenburg dubbel lekker al gauw 30 gram suiker.

Meer suikerbommen
Helaas is een lijst met boosdoeners bijna niet te maken, omdat suiker aan zo veel producten wordt toegevoegd. Zo wordt aan bijna alle kant-en-klaar producten suiker toegevoegd. Het zit in woksauzen, sladressings, pastasauzen, soepen, light pindakaas, vleeswaren en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Vorige keer werd wel duidelijk dat het per merk kan verschillen hoeveel er is toegevoegd. Als je het product dan toch graag wilt gebruiken, kijk dan tijdens het boodschappen doen wat vaker op de achterkant, zodat je zelf gezondste keuze kan maken. Kies er ook vaker voor om zelf dingen te maken zoals pastasaus of soep. Op die manier weet je precies wat er is toegevoegd en kun je er dus voor zorgen dat er geen suiker in zit.