Voedselverspilling

In Nederland vindt er enorm veel voedselverspilling plaats. We verspillen met z’n allen ongeveer een kwart van al ons voedsel.

Het verspillen van dit voedsel is nadelig voor het milieu en natuurlijk ook voor je portemonnee. De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is daarom deze maand gestart met de campagne “Hoe #verspillingsvrij ben jij?”

Voedselverspilling

In de westerse wereld komt er veel voedselverspilling voor. Mensen kopen te grote verpakkingen of maken te grote porties. Liever teveel dan te weinig wordt er vaak gezegd. De verspilling vindt bij mensen thuis plaats, maar ook in de fabrieken, op het land en tijdens het vervoer. Gemiddeld kunnen we in Nederland 41 kg voedsel per persoon redden van de verspilling. Dit komt neer op €145,- per persoon!

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is in 2018 opgericht om voedselverspilling te verminderen. De stichting, bestaande uit meer dan 20 leden, heeft als doel om de hoeveelheid verspilling in 2030 te halveren. Met de campagne proberen ze jou te leren wat je thuis kunt doen om de verspilling te beperken.

Hoeveel kunnen wij zelf besparen?

De stichting heeft een berekening gedaan hoeveel het zou besparen als we het voor elkaar krijgen om de verspilling te halveren. Wanneer iedereen in Nederland zich hiertoe beperkt levert dit enorm veel op. Omgerekend komt het neer op 270.000 broden en 150.000 liter yoghurt per dag! Ook bij andere producten zoals groente en fruit valt veel te behalen.

Hoe kun jij besparen?

Het voedingscentrum heeft een zestal punten opgesteld hoe jij nu al kunt beginnen met het beperken van voedselverspilling. Je kunt met deze 6 tips direct aan de slag:

  1. Kijk goed wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Kijk wat er als eerste op moet in je kast of koelkast en bepaal aan de hand daarvan wat je gaat eten.
  2. Plan wat je gaat eten en hoeveel mensen er mee eten. Zoek daarbij recepten zodat je precies weet hoeveel je moet kopen van alle producten.
  3. Liever teveel dan te weinig gaat niet op. Kook precies genoeg. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Eetmaatje. Dan weet je precies hoeveel rijst of pasta je moet koken.
  4. Hou goed in de gaten wanneer de houdbaarheidsdatum van een product verstrijkt. Zorg dat het op tijd op is. Staat er een THT-datum op het product, kijk, ruik en proef dan eerst of het product nog goed is voordat je het weggooit wanneer deze datum verstreken is.
  5. Stel de temperatuur van je koelkast op 4 graden celcius in. Op deze temperatuur krijgen de bacteriën nauwelijks de kans om jouw eten te laten bederven.
  6. Zorg dat het eten op de juiste plek ligt. Sommige producten kunnen beter koud bewaard worden en andere weer op kamertemperatuur. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de bewaaradviezen van de Ja-Nee Koelkaststicker.

Met deze tips kun jij nu al beginnen om het milieu en je eigen portemonnee een handje te helpen! Bekijk alle tips op de website van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over #Verspillingsvrij? Zie dan het voedingscentrum.